email adriaan nette

Leiden Noord Als Podium 01

Is een klok zonder wijzers nog een uurwerk?

Als je in Leiden Noord rondloopt kom je op verschillende plekken klokken tegen in het openbaar. Hoog op de top van een gevel of nog hoger op een kerktoren, van ver af zichtbaar, precies in de zichtlijn, zeer kenmerkende beelden.

Bijzonder is dat bewoners in dit stadsdeel ook klokken aan de voorgevel van hun huis hangen. Eerst zie je er een, daarna nog een en nog een. Zwarte matte klokken. Merkwaardig, een oud wijkgebruik, denk je dan.

Als je vervolgens in de prille wijk Nieuw Leyden ook klokken aan de gevel van de huizen ziet hangen, nu hoogglans roestvrij, denk je, is dit een lokale trend of raken we hier aan een nog onbekende traditie?

Je vergeet zo’n item weer, totdat je op keer aan de rand van de wijk weer een klok ziet, nu een op een staander. Niks bijzonders, zulke klokken zie je overal in Nederland. Het wordt pas opmerkelijk als je constateert dat de klok aan een zijde geen wijzers draagt. Wel een wijzerplaat, maar geen wijzers. Een incident veronderstel je dan, gewoon een klok die het heeft begeven. Je kijkt nog even of de wijzers er misschien afgevallen zijn en in de glazen lijst van de klokkast liggen. Dit blijkt echter niet het geval.

Dagen later fiets je weer door de wijk. Plots een kerktoren voor je, je kijkt omhoog en je kunt je ogen niet geloven. Daar zie je een kerktoren met een uurwerk zonder wijzers. Wel de streepjes als indicatie van de cijfers, maar geen wijzers. Wat speelt hier in deze wijk in relatie tot de tijd? In dit geval blijkt er niet toevallig een wijzer afgevallen te zijn, nee, aan alle kanten blijken de wijzers te ontbreken. Is hier nog wel sprake van een klok denk je dan? Of vertelt deze situatie iets anders?

Terwijl je in verwondering naar dit fenomeen staat te kijken passeert er een bewoner. ‘Wilt u weten hoe laat het is?’ vraagt hij vriendelijk als hij me vragend naar de torenklok ziet kijken. ‘Nee!’, antwoord ik in het zicht van dit curieuze tafereel. ‘Maar mag ik u iets anders vragen?”. Hij knikt bevestigend en ook geruststellend alsof hij het antwoord op mijn vraag al weet.

Het vervolg van dit verhaal wil ik u graag op persoonlijk vertellen. U bent een van die bewoners of betrokkenen bij de wijk die ik in de voorbije periode heb mogen spreken in relatie tot het onderwerp Leiden Noord.

In die gesprekken heb ik u vele vragen mogen stellen. Ik heb hierbij ook veel antwoorden mogen ontvangen, alleen zijn die, zie ook de bovenstaande ervaring, niet allemaal even makkelijk te duiden. Daarom zou ik u opnieuw mijn vragen willen voorleggen, nu anders geformuleerd. Daarnaast heb ik ook niet op alle vragen een antwoord mogen ontvangen. En tot slot, al deze gesprekken hebben geleid tot nieuwe vragen. Die wil ik u bij deze gelegenheid weer voorleggen.

Donderdag 28 januari heet ik u graag van harte welkom in het Informatiecentrum Nieuw Leyden rond 18.00 uur. Het adres is Slachthuislaan 31, 2316 DE Leiden.


Naschrift:
We zijn inmiddels een jaar verder.
Hoe wonderlijk kan het zijn in dit leven?
De bewuste kerkklok blijkt inmiddels wijzers te bezitten!

 

In de serie E-boeken LNAP verscheen:

'TAM TAM' 2011

'Vlinder of vogel' 2011

'Roodenburg, Leiden' 2011

'Op de huid van Da Vinci' 2011

'Mens & Omgeving'
2011

'Leiden Noord in beeld'
2011

'Talenten Leiden Noord' 2011

'De verten van Overrhyn' 2011

'Het gezicht van Leiden Noord' 2011

'Leiden Noord uitgelicht'
2010

'De groeten uit Leiden Noord'
2010


 
Meer LNAP


LNAP Startpagina
Beeldtaal

LNAP 13
TAM TAM

LNAP 12
Vlinder of vogel?

LNAP 11
Roodenburg, Leiden

LNAP 10
Op de huid van Da Vinci

LNAP 09
Mens & Omgeving

LNAP 08
Leiden Noord in beeld

LNAP 07
Talenten in Leiden Noord

LNAP 06
De verten van Overrhyn

LNAP 05
Leiden Noord uitgelicht

LNAP 04
Het gezicht van Leiden Noord

LNAP 03

Groeten uit Leiden Noord

LNAP 02
Er zijn nog plaatsen vrij!

Manifest #314
'wat de mensen zelf
willen worden'


LNAP 01
Een klok zonder wijzers


Verwante projecten

CLICK
land van bloesem & vruchten

HSVSA®
het anders zichtbaar maken van het al aanwezige

AVDG®
in herinneringen verschijnt vroeg of laat ook de sloper

De Moluk van Tinte
een gestalte naar zijn evenbeeld

Kremlingeheugen
gemeenschapskunst
avant la lettre


MonumentVDIHerinnering
vannacht heb ik weer kikkers horen kwaken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Een klok zonder wijzersUurwerken in Leiden Noord
Uurwerken aan de gevels van de huizenIs een klok zonder wijzers nog een uurwerk?