email adriaan nette

Waarde Van De Gaarde

Waarde van de Gaarde - een vergelijk

In een tuin is de wisseling van seizoenen altijd de meest spannende periode. In het voorjaar, zoals nu, zitten er al weer volop knoppen aan de struiken en sluimert de belofte van een geweldige groene zomer! En in het najaar, als het massieve groen wijkt, krijgen we door lege akkers het weidse zicht weer terug. Het zien van een kale tuin roept bij velen echter gelijk de vraag op: wat zal er hier in het nieuwe seizoen weer opkomen?

In de (Wolwevers-)Gaarde speelt een vergelijkbare verwachting. En misschien is het hier wel dubbel spannend omdat door omstandigheden twee jaargetijden lijken samen te vallen. Het najaar, omdat er door de afbraak van de flats veel zicht zal ontstaan en de bewoners vervolgens korte tijd kunnen beschikken over een wel heel erg ruime voortuin. En het voorjaar, omdat in afwachting van de nieuwbouw in het najaar er in deze grote tuin in de zomerperiode misschien ook wel iets onverwachts kan gaan verrijzen.

In de Gaarde zal er, net als bij iedere andere braakliggende akker, ook als we helemaal niets doen, toch van alles opkomen.
De volgende vraag lijkt daarom aan de orde: wat willen we dat er in de Gaarde volgend jaar in de zomer gaat opkomen?

Met de Culturele Leidraad als uitgangspunt is het interessant om te onderzoeken wat er hier nu allemaal in de ‘Aarde Van De Gaarde’ schuil gaat. Om vervolgens te bekijken wat we wel of niet willen laten opkomen. Tuinieren is tenslotte ruimte scheppen, vooral ook snoeien om ruimte te kunnen scheppen voor prachtige prille uitlopers.

Om met deze metafoor 'tuinieren' af te ronden kunnen we, afhankelijk van wat er spontaan wil en door onze support gewenst is te groeien, ook kijken welke toegevoegde zaden nog een bijdrage zouden kunnen leveren aan het onderscheidende karakter van deze tuin. Duidelijk is dat met de aanstaande gewassen het vooral de tuinman zal zijn die vorm geeft aan de gestalte van dit groeiproces.


Waarde Van De Gaarde was het vervolg op het project van Aarde Van De Gaarde.

 


Meer Gaarde

Aarde Van De Gaarde
Interviews met oud bewoners

De laatste bewoonster danst ..
Aarde Van De Gaarde

Presentatie CD
Aarde Van De Gaarde

Waarde Van De Gaarde
Den Haag Zuid-West

Presentatie CD
Waarde Van De Gaarde

Presentatie DVD WVDG®
Koorenhuis, Den Haag


Verwante proejcten

CLICK
Deventer

LNAP
Leiden

Rituelen in Beijing
China

De Môluk van Tinte
Westvoorne

reBruggen
België

HSVSA
Alkmaar

PLUS ULTRA
Delfgauw

KremlinGeheugen
Gorinchem

MVDIH
Den Haag


 

 

 

 

 


WVDG®

Slide show - Wandeling door de wijk

Klik op het plaatje